”Vad är egentligen godast? Det är en fråga jag ställer till mig själv varje dag. Jag är uppväxt i Småland, där jag tidigt lärde mig att uppskatta den bonniga och rustika stilen. Fortfarande är det den jag gillar mest, om än med ett par justeringar och en rejäl dos elegans.
I Frankrike knäckte jag den efterlängtade koden – det handlar om råvarorna och hur man tar hand om dem. Valet av råvara, tillagning och smaksättning – svårare än så är det inte.
Nystekta havskräftstjärtar med brynt smör, citron och timjan, som äts med fingrarna direkt ur den varma pannan. Vaniljglass från glassmaskinen med sommarens varma hallon och frasig karamell. Eller kanske grovt krossad färskpotatis med krondill, färskt smör och salt, krispig löjrom. Det är mat för mig. Okomplicerat och förbaskat gott.
Kring dessa tankar skapar jag min egen mat. Och oavsett om det är smaker från Sverige, Japan eller Frankrike så ska råvarornas egna, tydliga smaker alltid stå i fokus. Naturligtvis på ett sätt så de enkelt kan komponeras med goda drycker. För när jag lagar mat ska maten och dryck tillsammans bilda en ny, större helhet. För mig är det helheten det handlar om.”

KLAS LINDBERG